
مهمترین راز برای افزایش عزت نفس این است که در واقع کسی نمیتواند روی عزت نفس ما تأثیر بگذارد مگر اینکه خود ما این اجازه را به او بدهیم یعنی دریچهی ذهن خود را به روی صحبتها، انتقادات و منفی بافیهای آنها باز کنیم.
کاهش یا افزایش عزت نفس ما بستگی به برداشتی دارد که از خودمان داریم. اگر خود را فردی نالایق بدانیم عزت نفس ما کاهش پیدا میکند و اگر خود را فردی شایسته بدانیم عزت نفس ما افزایش پیدا میکند. اما چگونه میشود که ما خود را فردی نالایق یا فردی شایسته فرض میکنیم؟
در این نوشته به دو عامل مهم که باعث میشود خود را فردی نالایق فرض کنیم میپردازم و سپس روش افزایش عزت نفس را توضیح میدهم.
دلایل آسیب دیدن عزیت نفس
گاهی ما معیار را حرفهای دیگران قرار میدهیم. با این کار ما به حرفهای آنها اجازه میدهیم تا روی عزت نفس ما تاثیر بگذارند.
برای افزایش عزت نفس بهتر است ما برداشتهای خودمان از رفتارها و صحبتهای دیگران را تغییر داده و به انتقادات منفی آنها توجهی نکنیم. در این صورت افزایش اعتماد به نفس بیشتر از آنکه وابسته به قضاوتهای دیگران باشد، از عوامل درونی خود ما سرچشمه خواهد گرفت.
گاهی هم معیار ما این است که آیا میتوانیم کار بخصوصی را به درستی انجام دهیم یا خیر، یا اینکه اصلاً مهارتی در بعضی زمینهها داریم یا خیر.
در این حالت اینگونه است هر بار که کاری را انجام میدهیم و موفقیت کوچکی به دست میآوریم اعتماد به نفس ما افزایش پیدا میکند. هر بار که در انجام کاری تعلل میورزیم یا آن را به بدی به سرانجام میرسانیم ممکن است عزت نفس ما کاهش پیدا کند.
چگونه عزت نفس خود را افزایش دهیم؟
تواناییهای ما هیچ محدودیتی ندارد. ما میتوانیم هر کاری را که دوست داریم انجام بدهیم. بهتر است باز هم قضاوت در مورد خودمان را کمی تغییر دهیم: چه کاری را به خوبی انجام دهیم، چه به خوبی انجام ندهیم؛ ربطی به توانایی واقعیمان ندارد.
وقتی کاری را به خوبی انجام نمیدهیم واقعیت این است که یا در آن زمینه توانایی لازم را کسب نکردهایم یا نتوانستهایم توانایی خود را بروز دهیم.
پس بهتر است به جای تمرکز بر روی نتایج ضعیفی که به دست آوردهایم و همچنین به جای تمرکز بر روی صحبتها، قضاوتها و انتقادات منفی دیگران، تمرکزمان را بر روی توسعهی مهارتها و دانش خود قرار دهیم. و با دید مثبت مبتنی بر «من میتوانم» به آموختن روشهای بپردازیم که عملکرد ما را در یک زمینه خاص افزایش می دهد.
Pingback: خلاصه کتاب 17 دروغ و یک حقیقت استیو چندلر | اسماعیل اصلانی دیرانلو
Pingback: خود را به خاطر گذشتهتان تنبیه نکنید | اسماعیل اصلانی دیرانلو